
Seveso Direktifi
Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik

Bekra Bildirimi
İlk Adım ! Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik sürecinin ilk basamağı “Bekra Bildirimi”dir. Kuruluşlar, “üst seviyeli”, “alt seviyeli” ya da “kapsam dışı” çıkabilir. Üst seviyeli ve alt seviyeli kuruluşların izlemesi gereken süreçler farklılık göstermektedir. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Güvenlik Raporu
Üst seviyeli kuruluşların Seveso süreçlerini ve Güvenlik Yönetim Sistemini açıklayan temel doküman olan Güvenlik Raporu ilgili tebliğe göre hazırlanmaktadır. Raporun birinci bölümü kuruluşun ve kuruluştaki tesislerin tanıtımı hakkındaki bilgileri içerirken ikinci bölümü kuruluşun Güvenlik Yönetim Sistemini tanımlamaktadır. Organizasyon ve Personel, Büyük Kaza Tehlikelerinin Belirlenmesi ve Değerlendirilmesi, İşletim Kontrolü, Değişimin Yönetimi, Acil Durumlar için Planlama, Performansın İzlenmesi, Denetleme ve İnceleme modülleri tesislerdeki güvenlik standartlarını geliştirmek adına kurulmaktadır. Detaylı bilgi için tıklayınız.


Büyük Kaza Önleme Politika (BKÖP) Belgesi
Alt seviyeli kuruluşlar ‘BKÖP Belgesi’ hazırlamak ile yükümlüdürler. Rapor hazırlanırken uyulması gereken tebliğ dikkate alınmaktadır. BKÖP Belgesi’nin en önemli kısmı ‘Güvenlik Yönetim Sistemi (GYS)’ oluşturulması kısmıdır. Organizasyon ve Personel, Büyük Kaza Tehlikelerinin Belirlenmesi ve Değerlendirilmesi, İşletim Kontrolü, Değişimin Yönetimi, Acil Durumlar için Planlama, Performansın İzlenmesi, Denetleme ve İnceleme modülleri tesislerdeki güvenlik standartlarını geliştirmek adına kurulmaktadır. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Dahili Acil Durum Planı
Dahili Acil Durum Planı, büyük kaza senaryo dokümanında belirtilen her bir kaza türünü (yangın, patlama, toksik yayılım) içerecek şekilde tüm kaza senaryolarına uygulanabilecek nitelikte ve endüstriyel kazayı tetikleyebilecek deprem, sel, taşkın gibi doğal afetleri dikkate alarak hazırlanmalıdır. Burada dahili acil durum planı, olası kazaların etkilerini en aza indirmek ve insan, çevre ve mala gelebilecek zararları sınırlamak için gerekli tedbirleri alarak acil durumları organize etmeyi amaçlamaktadır. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Büyük Kaza Senaryo Dokümanı
Büyük kaza senaryolarına ait analizler sonucunda elde edilen frekans değerlerinin, büyük endüstriyel kaza frekansının sınır değerinde (1x10-4/yıl) veya daha küçük olması gerektiği unutulmamalıdır. Aksi durumlarda güvenlik tedbirlerinin arttırılması için çalışmalar gerçekleştirilmelidir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Tehlikeli Madde Müdahale Kartları
Tehlikeli Madde Müdahale Kartları, güvenlik bilgi formları esas alınarak acil müdahale ekipleri için tavsiye niteliğinde hazırlanmakta ve müdahale durumlarında etkili ve güvenli bir şekilde hareket etmek adına kritik bilgiler sunmaktadır. Detaylı bilgi için tıklayınız.


Kamunun Bilgilendirilmesi Metni
Seveso kapsamına giren kuruluşlar, toplumun ve paydaşların bilgilendirilmesi amacıyla şeffaf bir iletişim politikası benimsemektedirler. Kamunun Bilgilendirilmesi Metni ile kamuyu bilgilendirerek farkındalığı arttırmakta ve etkin bir iletişim sağlamaktadırlar. Detaylı bilgi için tıklayınız.